Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Internationaal succes

Statkraft gaat zich voortaan richten op flexibele energieopwekking, internationale waterkracht en de uitbreiding van windenergie. Door een asset swap met E.ON wordt Statkraft de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa.

2013

  • Het offshore-windmolenpark Sheringham Shoal, dat door Statkraft en Statoil samen wordt geëxploiteerd, wordt in gebruik genomen. Het windmolenpark ligt voor de kust van Norfolk (Groot-Brittannië) en kan 220.000 Britse huishoudens van schone energie voorzien. Sheringham Shoal is na voltooiing het op twee na grootste offshore-windmolenpark ter wereld, bestaande uit 88 windturbines met torens van 80 meter hoog en 52 meter lange rotorbladen. De enorme windturbines staan verspreid over een oppervlakte van 35 vierkante kilometer op open zee en kunnen 220.000 Britse huishoudens van schone energie voorzien.
  • Op 27 september 2012 opende de Noorse kroonprins Haakon het windmolenpark. Statoil en Statkraft werken ook samen aan het offshore-windmolenpark Dudgeon, op ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van Sheringham Shoal. Ook Masdar is partner in dit project. Dudgeon zal nog eens 400.000 Britse huishoudens van duurzame energie voorzien. In 2015 besluit Statkraft de investeringen in offshore-windenergie stop te zetten en doet al haar bedrijven tegen eind 2017 van de hand.
  • In juni 2013 neemt Statkraft in Hürth-Knapsack bij Keulen, Duitsland, nog een hypermoderne stoom- en gascentrale (STEG-centrale), Knapsack II, in gebruik.

2011

  • De aanleg van één windmolenpark is gereedgekomen en Statkraft is van start gegaan met de aanleg van twee nieuwe windmolenparken in Zweden en één in Schotland. In datzelfde jaar wordt de eerste stroom geleverd vanaf het offshore-windmolenpark Sheringham Shoal vóór de Engelse oostkust.

 2010

  • Christian Rynning-Tønnesen wordt per 1 mei 2010 CEO van Statkraft.
    Met haar nieuwe bedrijfsstrategie zal Statkraft zich richten op flexibele energieopwekking en internationale waterkracht en op de uitbreiding van windenergie.
    In juni 2010 wordt de eerste waterkrachtcentrale in Turkije, Cakit, in gebruik genomen. In het najaar worden alle aandelen in Baltic Cable verworven.

2009

  • Op januari 2009 neemt Statkraft in totaal 63 elektriciteits- en stadsverwarmingscentrales in Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over van E.ON.

2008

  • Op 24 juli ondertekenden Statkraft en E.ON de overeenkomst inzake de ruil van 44 miljard NOK (5,5 miljard euro) aan activa en waarden. Rond de jaarwisseling neemt Statkraft in totaal 63 elektriciteits- en stadsverwarmingscentrales in Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over. Met deze overeenkomst wordt Statkraft de op drie na grootste energieproducent in Zweden. In Duitsland verdubbelt de opwekkingscapaciteit terwijl Statkraft in het Verenigd Koninkrijk een stevige positie verwerft.