Veelgestelde vragen over project X
Hier vind je veelgestelde vragen over de ontwikkeling en realisatie van project X.
Veelgestelde vragen
We gaan er nu vanuit dat we de vergunning in XX zullen indienen. En streven naar realisatie in XX.
Tot die tijd organiseren we meerdere contactmomenten we met betrokkenen en geïnteresseerden. Houd hiervoor de projectupdates in de gaten.
Het plangebied ligt ten oosten van de Bollendonkseweg.
Zonneweide Nyrstar Budel beslaat 60 hectare en bestaat uit 155.000 zonnepanelen.
Omschrijving van opstelling en inpassing in het landschap.
We werken nauw samen met energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur om de omgeving te betrekken bij de ontwikkeling. Natuurlijk houden we de gemeente goed op de hoogte van de plannen om zo goed mogelijk bij te dragen aan de lokale klimaatdoelstellingen.
Met natuurorganisatie Stichting MEC zorgen we voor een aantrekkelijke habitat voor marterachtigen en het plaatsen van nestkasten voor roofvogels in de omgeving.
- Is een energiepark mogelijk?
We onderzoeken eerst mogelijke locaties voor een energiepark op basis van bestaand beleid en klimaatdoelstellingen van een provincie en gemeente. We bespreken eerste ideeën ook met de omgeving, want een start kan alleen gemaakt worden bij goede samenwerking met de landeigenaren, coöperaties en omgeving van een energiepark. Zo zorgen we voor een energiepark dat past in de omgeving met minimale impact op de natuur en op ruime en veilige afstand tot een woongebied en infrastructuur. - Onderzoek en plan
De impact op de flora en fauna onderzoeken we grondig, in nauw overleg
met de (lokale) overheid. Ook maken we een plan voor het ontwerp van een
energiepark. En vragen de omgeving om met ons mee te denken, zodat we Daarna vragen we vergunningen aan voor de bouw. - Zorgen voor maatschappelijke meerwaarde
We doen ons uiterste best om voor zoveel mogelijk draagvlak bij omwonenden te zorgen. Daarnaast laten we hen ook deelnemen in het energiepark, bijvoorbeeld door hen mee te laten delen in de opbrengst uit opgewekte energie. Daar zijn veel verschillende vormen in mogelijk, afhankelijk van de wensen die er bestaan. - Netaansluiting regelen
Hoe kan energiepark het beste worden aangesloten op het net? We bekijken de meest efficiënte route en zoeken naar creatieve oplossingen. Bij een kortere afstand zijn de kosten ook lager. - Zekerstellen van inkomsten
Als we een bouwvergunning hebben, onderzoeken we of we in aanmerking komen voor subsidie. Dat helpt ons het project te financieren. Daarnaast verkennen we ook de mogelijkheden voor een subsidievrije ontwikkeling van het energiepark. - Inkoop van materialen en diensten
Wij bouwen maatschappelijk verantwoord en stellen hoge eisen aan de inkoop. Niet alleen gebruiken we duurzame materialen, ook kunnen we door onze schaalgrootte efficiënt inkopen - Bouw en exploitatie
Als alle procedures goed zijn doorlopen, begint de bouw. Die doen we met grote zorg voor het leefgebied. Nadat het energiepark gereed is, voorzien wij de omgeving ongeveer 30 jaar lang van schone energie. Daarbij wordt het energiepark goed onderhouden en de biodiversiteit versterkt. - Ontmantelen
Aan het einde van de levensloop ontmantelen we het energiepark en ruimen we alles netjes op. Bij het afbouwen gebruiken we zoveel mogelijk materialen opnieuw, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast.
De netaansluiting is gereserveerd bij de verantwoordelijke netbeheerder. We verwachten het park in XX te kunnen aansluiten op het energienet.
Dit park is geplaatst op een oude vuilstort met afval uit de zink-industrie. Deze dumping vond tot 2008 plaats, in een zevental bassins die nu afgedekt en opgehoogd zijn. Qua natuur stelde het gebied weinig voor bij de aanleg van het zonnepark in 2018. Door de ruime plaatsing van de panelen ontstond er een goed afgeschermd gebied, zonder verstoring. Er is in korte tijd een zeer diverse vegetatie ontstaan die tal van insecten aantrekt.
Dat maakt het gebied aantrekkelijk voor insect-etende vogels, die vervolgens weer zorgen voor andere diersoorten.
De veldleeuwerik is een leuk vogeltje dat vroeger overal boven weilanden in de lucht hing te kwetteren maar tegenwoordig bijna uit ons land is verdwenen. Op park Budel nestelden afgelopen lente maar liefst 25 paartjes. Ook andere soorten komen er massaal voor.
Lokale vogelaars kiezen ervoor om hier te komen, sommigen dagelijks, vanwege de rijkdom aan biodiversiteit, en spotten onder andere al wulpen, graspiepers, klapeksters en roodborsttapuiten, maar ook roofvogels zoals buizerds, torenvalken, en slechtvalken. En dit zijn nog maar de vogels: op het park leven ook reeën en ook wilde zwijnen en vossen hebben de weg onder de hekken door kunnen vinden.
We werken hard aan de realisatie van energieparken die vrijwel geen geluid produceren. Daarom houden we rekening met de locatie van het energiepark en zorgen we ervoor dat er voldoende afstand is tussen het park en de omliggende woningen. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat omwonenden enige geluidsoverlast zullen ervaren bij hun huis.
In een zonnepark werken de zonnepanelen geruisloos, zonder enige vorm van geluidsoverlast. Onze omvormers, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn verkrijgbaar zonder ventilatoren. Hierdoor is er geen sprake van storend geluid dat afkomstig is van deze essentiële apparatuur. Bij een zonnepark kan een transformator wel een lichte zoem produceren, met name wanneer de zon op zijn felst schijnt. Dit geluid gaat op in de achtergrondgeluiden van de omgeving.
Om geluidshinder te voorkomen mag een windmolen niet te dicht bij huizen staan. Een windmolen mag gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid maken. 's Nachts mag dit niet meer dan gemiddeld 41 decibel zijn. Natuurlijk houden we ons aan deze wettelijk gestelde normen. Hiervoor worden metingen op gevels van woningen in de buurt verricht.
Om de geluidsoverlast van batterijopslag te beperken, voeren we tijdens de ontwikkeling nauwkeurig onderzoek uit naar geluidsimpact in de omgeving. De resulaten van het onderzoek delen we met omwonenden om hun inzichten en meningen mee te kunnen nemen in verdere projectontwerpen.
Het zonnepark wordt voorzien van zonnepanelen met antireflectieglas. We nemen aanvullende maatregelen door het zonnepark af te schermen met beschermende beplanting.
Zonnepanelen wekken bij daglicht continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat de zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten. Daarom besteden we veel aandacht aan deze expertise binnen onze organistie. En staat veiligheid hoog op de agenda bij de realisatie van een energiepark. Nadat het oark operationeel is, is deze dan ook niet toegankelijk voor onbevoegden. We doen er alles aan om risico's op ongelukken te verkleinen en een ongeval te voorkomen.
Lithium-ionbatterijen kunnen absoluut veilig worden gebruikt. We houden ons natuurlijk aan de wettlijk gestelde normen. Om het gevoel van veiligheid voor de omgeving te versterken en risico's te verminden, werken darnaast nauw samen met de Veiligheidsregio en brandweer. Zo zorgen we voor optimale toegang tot het park en constante monitoring van de batterijen.
Neem gerust contact met ons op per telefoon of e-mail. De betrokken projectontwikkelaar beantwoord graag uw vragen.
We zijn op dit moment nog in gesprek met omwonenden en andere belanghebbenden over financiële participatie en hoe deze eruit komt te zien. Houdt onze updates in de gaten om hiervan op de hoogte te blijven.