Zonnepark Meierijstad Schootseweide
Zonnepark Schootseweide in de Brabantse gemeente Meierijstad zal een park van ruim 9 hectare worden en jaarlijks 9,3 GWh aan groene stroom produceren; voldoende elektriciteit voor ongeveer 3.750 huishoudens in de regio. Gemeente Meierijstad streeft ernaar 50 hectare aan zonneprojecten te realiseren om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hiervoor hebben zij zes projecten uitgekozen. Statkraft werkt hier hard aan mee door in samenspraak met de omwonenden één van die projecten, Zonnepark Schootseweide, te ontwikkelen.
Voorgenomen planning
Participatie
Ontwerp samen met omgeving
Het plan voor het zonnepark is uitgebreid besproken met de direct omwonenden en andere belanghebbenden en geïnteresseerden. Daartoe hebben we een reeks één-op-één-gesprekken en meerdere bijeenkomsten gehouden.
Met de suggesties en de wensen van de omwonenden hebben we het ontwerp steeds beter kunnen maken. We hebben er bijvoorbeeld op verzoek van omwonenden voor gekozen om het park via struweel (struiken) te omzomen en aan het zicht te onttrekken. De omzoming blijft laag aan de oostkant en wordt elders niet te hoog om het gevoel van openheid van het gebied behouden.
Biodiversiteit
Meer natuur
In goed overleg met omwonenden wordt het park vorm gegeven om te komen tot een gebied met meer natuurwaarden dan voorheen. We volgen als lid van de brancheorganisatie Holland Solar de Gedragscode Zon op Land die opgesteld is met natuur- en bewonersorganisaties. Daartoe houden we een groot deel van het terrein onbedekt, zorgen we dat de bodem gezond blijft en er voldoende zonlicht en regenwater onder de panelen kan komen, zullen we geen mest of bestrijdingsmiddelen gebruiken en wordt het gebied na de looptijd van het project schoon opgeleverd.
Het gebied van dit zonnepark is nu in agrarisch gebruik, momenteel maisteelt. Deze agrarisch activiteit geeft beperkt ruimte en voedsel aan insecten of vogels. Met het zonnepark willen we soorten die voorkomen zoveel mogelijk behouden en juist meer kansen aan de natuur geven. Zo houden we rekening met weidevogels en creëren we een gunstig gebied voor vooral struweelvogels (diverse vinken, lijsters) en voor kleine zoogdieren als marters en egels.
Concreet zullen we aan de zuid-, west- en noordzijde van het zonnepark groenstroken maken met een struweel van vijf meter hoogte. Daarnaast komt er een strook waar akkerbloemen groeien. Aan de oostzijde komt een strook struiken van twee meter hoogte. De struiken bestaan deels uit soorten die ook in de winter groen blijven. Met de struiken en bloemrijke velden creëren we een leefomgeving voor insectensoorten als vlinders en bijen en voor struweelvogels zoals de goudvink en heggemus. De sloten in het gebied blijven behouden, krijgen brede groene zones rondom met een diverse beplanting.
Wat feiten op een rij
-
9,3 GWhJaarlijkse productie
-
3.750Huishoudens
-
9,3Hectare