Zonnepark Blaakweg Harskamp
Statkraft ontwikkelt in Harskamp in gemeente Ede de zonneweide Blaakweg. Het gebied beslaat zo’n 10 hectare, waarvan 5 hectare door panelen wordt bedekt. 2,3 hectare zal als natuur worden ingericht. Het park produceert jaarlijks circa 10 GWh groene stroom , voldoende duurzame elektriciteit voor ruim 4.000 huishoudens. We ontwikkelen het zonnepark in nauwe samenwerking met de gemeente Ede. De gemeente streeft ernaar om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dit mogelijk te maken biedt de gemeente ruimte aan initiatieven die duurzame energie opwekken, waaronder zonneparken. Tot de zomer van 2020 konden plannen voor zonneparken bij de gemeente ingediend worden. De plannen zijn vervolgens getoetst aan de Wind en Zonnewijzer van de gemeenteraad. In oktober 2020 heeft het Edese gemeentebestuur met instemming van de gemeenteraad het project voor het zonnepark aan de Blaakweg geselecteerd.
Voorgenomen planning
Participatie
Ontwerp in overleg
Op 24 juni 2021 is de vergunningsaanvraag ter inzage gegaan. Tijdens een reeks informatieavonden (in de periode 2020 – 2021) heeft Statkraft het plan toegelicht en met de omgeving van het park besproken. Suggesties van omwonenden zijn overgenomen in de planvorming, bijvoorbeeld over het beheer van de houtwal.
We willen het park ook maximaal openstellen voor de omgeving. We bieden basisscholen in Wekerom en Harskamp een programma aan met rondleidingen op het park. Tijdens de rondleiding vertellen we over de werking, de opbrengst en de natuurwaarden van het park. Daarnaast bieden we een informatiepakket aan en de optie voor gastlessen.
Participatie
Omwonenden profiteren mee
Het uitgangspunt van Statkraft is dat omwonenden financieel kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Hiervoor zijn de opties besproken met omwonenden. Het volgende is hiervan de uitkomst en wordt aangeboden:
- Omwonenden van het park krijgen de mogelijkheid om doormiddel van obligatieleningen mee te investeren in het zonnepark.
- Statkraft levert gedurende 15 jaar een bijdrage aan een lokaal energiefonds van 50 cent per geproduceerde MWh aan zonnestroom. Dit levert ongeveer € 5.000,- per jaar op. Dit bedrag wordt aangeboden aan de lokale buurtverenigingen.
- Omwonenden krijgen een korting als ze klant worden van de landelijke energieleverancier die de zonnestroom van Statkraft afneemt.
- Aan 100 bewoners die in de buurt van het zonnepark wonen, wordt een korting van 50% verleend voor een particuliere zonnepaneleninstallatie voor de eigen woning (maximaal 20 panelen per huishouden).
Biodiversiteit
Meer natuur
Een versterking van de natuur en een goede inpassing in het landschap zijn kernwaarden voor onze zonneparken. Daarom is Statkraft ondertekenaar van de gedragscode Zon op Land. Deze is opgesteld met natuur- en milieuorganisaties en bevat strikte eisen om te waarborgen dat de komst van een zonnepark zorgt voor een toename van natuurwaarden.
Met de gemeente Ede is afgesproken dat 20% van het plangebied ingezet wordt voor het versterken van natuurwaarden en biodiversiteit. Met 2,3 hectare natuur op het zonnepark geven we hier ruim invulling aan. Op slechts de helft van de oppervlakte van het park (5 van de 10 hectare) komen panelen te staan. Er is veel ruimte tussen de rijen panelen zodat zonlicht en regenwater de bodem bereiken en deze gezond en levend houden.
Het zonnepark is aan de noordzijde grotendeels omsloten door een boerderij. Hier komt een kruiden- en bloemrijk grasveld. Aan de noordoostkant komt een breed gebied met struiken en bomen en aan de zuidoostzijde komt een natuurvriendelijke oever. Aan de zuidzijde komen knotwilgen. De bestaande houtwal aan de westzijde blijft intact. Er komen nestkasten bij de panelen voor mussen, kwikstaarten en vleermuizen. Ook wordt op ecologische wijze gemaaid.
"Zonnepark Blaakweg is een prachtige ontwikkeling waar duurzame opwek en het versterken van biodiversiteit hand in hand gaan."
Wat feiten op een rij
-
10 GWhJaarlijkse productie
-
4.000Huishoudens
-
10Hectare