Zonnepark Wenumseveld
Zonnepark Wenumseveld in de gemeente Apeldoorn is 20 ha groot. Het park gaat niet alleen voor duurzame energie zorgen op grote schaal, maar wordt ook mooi landschappelijk ingepast. Het zonnepark zal jaarlijks 15.5 GWh aan groene stroom produceren. Goed voor ongeveer het gebruik van zo’n 6.300 huishoudens per jaar in de regio.
Voorgenomen planning
Locatie
De locatie van het zonnepark bevindt zich tussen de Stadhoudersmolenweg, Wenumseveldweg en de Grift, in noordelijk Apeldoorn.
Toen de grond, waar de projectlocatie zich bevindt, werd ontgonnen aan het eind van de 19e eeuw werden langs de ontginningslijnen bomen gepland. Er ontstonden relatief kleine percelen, omsloten door beplanting. In het beekdal waren de percelen kleiner omdat deze gronden nat waren en er veel beekjes nodig waren om het water af te voeren. De projectlocatie ligt net ten zuiden van het kleinschalig verkavelde beekdal van de Papegaaibeek. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren twintig zijn de meeste percelen in het gebied een stuk groter geworden en is veel beplanting verdwenen. Nog later zijn veel wegen verhard en is de industrie in Apeldoorn Noord uitgebreid tot aan de projectlocatie
In het plangebied zijn restanten van de weg- en kavelbeplanting behouden gebleven. Ook is er nog restant van de onverharde wegen ten noorden van het plangebied gelegen.
Tegelijk met de bouw van het zonnepark wordt het elzenhakhout langs de Wenumseveldweg aangevuld waar het verdwenen was en wordt de beplanting (bomen) aan de westkant van de Wenumseveldweg doorgetrokken.
Participatie
Wij vinden het belangrijk om de gemeente en omgeving te betrekken bij de ontwikkeling van een zonnepark. Tijdens de ontwikkeling van zonnepark Wenumseveld hebben we de omgeving meegenomen in de plannen tijdens een informatieavond. Hierin is het proces en de voorgenomen plannen besproken met belanghebbenden en aanvullende ideeën en wensen van omwonenden zijn uitgevraagd. Alle belanghebbenden houden we op de hoogte via nieuwsbrieven.
Biodiversiteit
Met de komst van zonnepark Wenumseveld wordt niet alleen duurzame energie opgewekt, maar zal ook het leefgebied rondom versterkt worden. Zo is er langs de Grift een ecologische verbindingszone aangelegd. Een strip van bijna 800 meter lang, 20 meter breed die als permanente natte natuur is ingericht.
Ten noorden van het zonnepark wordt een perceel van ca 2 hectare ingericht als foerageergebied van hoge kwaliteit voor de das die deels op het projectterrein zijn leefgebied heeft. Om dit te beschermen, planten we in een zone van 50 meter rondom de dassenburcht 158 fruitbomen en heggen langs greppels en hekken. Ook worden nieuwe singels geplant aan de noord- en westzijde van het plangebied. Om het dier van voedsel te voorzien, zaaien we het hele park in met klaverrijk gras en planten we besdragende struiken langs de grenzen van het project.
Wat feiten op een rij
-
15,5 GWhJaarlijkse productie
-
6.300Huishoudens
-
20Hectare