Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Zonnepark Voerendaal

Netherlands / Project

De gemeente Voerendaal heeft als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. Omdat in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg grote windmolens uitgesloten zijn, zal deze doelstelling moeten worden behaald door het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie. De gemeente geeft aan dat de capaciteit voor de opwek op daken beperkt is. Het geplande energiepark zal 20,4 GWh aan groene stroom produceren. Goed voor het verbruik van zo'n 8.200 huishoudens per jaar. Zo leveren we een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van gemeente Voerendaal.

Voorgenomen planning

  • Ontwerp

    Het ontwerpen van het zonnepark en de bijbehorende infrastructuur. In samenspraak met grondeigenaar, omwonenden, gemeente en andere belanghebbenden. 

    2023

  • Principeverzoek

    Het indienen van een principeverzoek bij de gemeente om te toetsen of het plan past binnen het bestemmingsplan.

    2023

  • Vergunning

    Het aanvragen van de benodigde vergunningen bij de gemeente.

    Juni 2024

  • SDE Subsidie

    Het verkrijgen van de SDE subsidie voor de financiering van het project.

    Juni 2025

  • Bouw

    De realisatie van het project: het daadwerkelijk bouwen van het zonnepark en de bijbehorende infrastructuur.

    2027

  • In bedrijf

    Het energiepark levert groene stroom. We monitoren de opbrengst en prestaties.

    Vanaf 2028

Locatie

Het plangebied is gelegen ten zuidoosten van Voerendaal, tussen de A79 en de Karstraat. Er bevindt zich 1 huishouden binnen een straal van 500 meter van het plangebied.

Kunrader kalksteen komt in het droogdal aan de oppervlakte en vormt langs de A79 en Karstraat de basis voor een reeks ecologische en cultuurhistorisch waardevolle natuurterreinen, groeves, kalkovens en gebouwen. Deze kenmerken willen we koppelen door een wandelroute te maken die de Gewandeweg via het droogdal verbindt met de Midweg. 

 

Locatie van Zonnepark Voerendaal

 

Participatie

Energietuin Lindelaufer Gewande is een initiatief van Statkraft en energiecoöperatie De Omslag. In beginsel wordt de Energietuin voor minstens 50% overgedragen aan De Omslag. Zo hebben omwonenden de mogelijkheid om mee te beslissen en risicodragend te investeren. 

Tezamen ontwikkelen we de Energietuin, waarbij de inbreng voor de ontwikkeling van de Energietuin gelijk is. Dit wil zeggen dat we gezamenlijk het risico dragen en gezamenlijk verantwoordelijk zijn.

Kinderen uit groep 7 en 8 van de Cortemich Brede School, locatie St. Theresia, locatie Ummer Clumme, en middelbare tweedejaars scholieren van het Sintermeertencollege worden uitgenodigd voor veldbezoeken. We bieden ze een stage aan, krijgen les in duurzaamheid, insectenhotels maken en struiken planten.

In het uiteindelijke ontwerp is input verwerkt van de Veiligheidsregio, Natuur en Milieufederatie en het Waterschap. Ook zijn er al twee informatieavonden gehouden.

Biodiversiteit

De locatie wordt omgevormd in een kruidenrijk grasland. De opstelling van de panelen is een omgekeerde oost-west opstelling met een rijbreedte van circa 9,5 meter waarbij de buitenhoogte 1,62 meter is. De opstelling van de zonnepanelen is zodanig dat voldoende lichtval op de bodem behouden blijft en zich hier een kruidenrijke vegetatie kan ontwikkelen/handhaven.

Het droogdal blijft vrij van zonnepanelen. De bestaande graft langs het droogdal wordt aangevuld met inheems struweel tot aan het in te richten uitzichtpunt. Op het laagste punt van het droogdal wordt een wadi aangelegd in combinatie met een laagte en een ruggetje op de grens van de projectgebied.

Wat feiten op een rij

  • 20.4 GWh
    Jaarlijkse productie
  • 8.200
    Huishoudens
  • 17.7
    Hectare

Heb je vragen of wil je iets met ons delen?

Neem gerust contact met ons op.
portrait of celine
Celine Berserik
Project Developer