Zonnepark Vlagtwedde
Zonneweide Vlagtwedde in gemeente Westerwolde is een van de grootste zonne-energie projecten van Nederland. Statkraft is mede-ontwikkelaar, samen met PowerField. Encavis is de eigenaar van het park. De zonneweide bestaat uit bijna 350.000 panelen op een oppervlakte van ruim 100 hectare. Het zonnepark zal jaarlijks zo’n 104 GWh aan duurzame stroom produceren, voldoende om ongeveer 42.000 huishoudens te voorzien van groene stroom. Zo leveren we een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van gemeente Westerwolde.
Voorgenomen planning
Locatie
De zonneweide ligt aan de Vloeiveldweg, in het buitengebied ten zuidwesten van de plaats Vlagtwedde. Het terrein is gelegen in een grootschalig zandlandschap. Het landschap kenmerkt zich hier door grote kavels en een grote openheid.
De westrand van het terrein ligt grotendeels langs het Mussel A Kanaal. Dit is een 15 meter breed kanaal met aan beide zijden dijken die ongeveer een meter boven het omringende landschap uitsteken. Op de oostelijke dijk bevindt zich ter hoogte van het projectgebied een rand met opgaand groen. Daarmee ligt het park landschappelijk goed ingepast.
Participatie
In overleg met de omwonenden en de lokale energie coöperatie ‘STUW’ zijn er afspraken gemaakt over de vormgeving van het park en over de rol en bijdrage van de omgeving. In overleg met gemeente en bewoners in de omgeving is grenzend aan het zonnepark een blauwe bessenkwekerij gerealiseerd, welke nog eens 24 hectare beslaat. De bessenkwekerij zorgt voor een goede landschappelijke inpassing van het zonnepark en levert naast het zonnepark zelf extra werkgelegenheid op.
"Normaliter is een zonneweide pas echt ‘af’ wanneer de netaansluiting is voltooid. Het komt geregeld voor dat de bouw van de zonneweide al is afgerond en we moeten wachten op de netaansluiting. Met zonneweide Vlagtwedde was het precies andersom. De beide aansluitingen waren al een paar weken gereed voordat de zonneweide werd opgeleverd. Dat de zonneweide daardoor meteen duurzame elektriciteit kon leveren, dat is redelijk uniek."
Biodiversiteit
Bij Statkraft is het de praktijk om zonneparken zo aan te leggen dat ze echt natuurwinst opleveren. Dit principe is sinds eind 2019 afgesproken tussen natuurorganisaties en de brancheorganisatie Holland Solar in de Gedragscode Zon Op Land, maar de aandacht voor een natuurlijke inrichting gold bij Statkraft zelf al daarvoor.
Dat betekent dat de panelen goed geplaatst worden, zodat regenwater en zonlicht de bodem onder de panelen bereikt. Maar het betekent vooral dat er ruimte moet zijn voor natuur, met minimaal 25% groen oppervlak naast de panelen. En uiteraard moet dat oppervlak goed beheerd worden; met zo min mogelijk verstoring, geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en beperkt maaien.
Dankzij die ruimte en rust komt op den duur al heel veel goed, maar we geven de natuur ook een zetje door bijvoorbeeld poelen te graven voor amfibieën, bijenhotels te plaatsen en door inheemse en lokaal voorkomende planten en struiken te zaaien en te planten.
Omdat er voor de blauwe bessenteelt bijen nodig zijn worden de groenvlakken ingezaaid met een wildbloemen-mengsel. Dit creëert een geschikte leefomgeving voor bijen. Bij dit project worden ook bijenkasten geplaatst.
Omdat de leefomgeving van de bijen bedreigd is voegt dit ook natuurwaarde toe aan het terrein. Tevens betekent het dat er naast energie en blauwe bessen, ook honing op het terrein wordt geproduceerd.
De natuurlijke inrichting van zonnevelden is een nieuw terrein waar nog veel valt te leren. Statkraft doet mee met een programma van de brancheorganisatie Holland Solar om tot een certificering van natuurlijke zonneparken te komen; het zogenaamde EcoCertified Solarparks project.
Wat feiten op een rij
-
104 GWhJaarlijkse productie
-
42.000Huishoudens
-
100Hectare
Gemeente Westerwolde heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn, dat betekent dat er dan net zoveel energie binnen de gemeentegrenzen wordt opgewekt als dat er verbruikt wordt. En dat gaat niet alleen over stroomverbruik, maar ook verbruikte brandstof voor transport en warmte. Zonneweide Vlagtwedde wekt genoeg duurzame stroom op om de huishoudens in de gemeente Westerwolde – waar Vlagtwedde deel van uitmaakt – ruim in hun elektriciteitsbehoeften te voorzien.