Zonnepark Houten Oostrumsdijkje
Zonneweide Oostrumsdijkje is 16 hectare groot, waarvan 1 hectare vrij gemaakt is voor extra beplanting en biodiversiteit. Het zonnepark produceert jaarlijks 15,2 GWh elektriciteit, genoeg om 6.100 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. Daarmee levert de zonneweide een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de energievoorziening in Houten. Het park is door Statkraft ontwikkeld en sinds 2022 eigendom van Encavis, een beheerder van duurzame zon- en windprojecten.
Voorgenomen planning
Locatie
Het zonnepark ligt tussen het Oostrumsdijkje en Beusichemseweg in ’t Goy gelegen. De locatie nabij het Oostrumsdijkje is een kansrijke locatie vanwege de 'verborgen' ligging tussen de fruitboomgaarden. Het zonnepark is ingepast door de bestaande en historische ruimtelijke structuur te versterken en weer terug te brengen.
De locatie ligt niet in een beschermd natuurgebied, zo worden eventuele effecten op de natuur geminimaliseerd en waar mogelijk zelfs versterkt door het toevoegen van beplanting onder en rondom het zonnepark. De afstand van het park tot de bebouwde kom (de stad Houten) is ongeveer 800 meter. Daarnaast liggen er nog een aantal vrijstaande woningen in het buitengebied, waarvan de afstand tot het zonnepark varieert van 120 meter tot 1,2 kilometer.
Participatie
Dit plan voor zonneweide Oostrumsdijkje is tot stand gekomen door meerdere bewonersavonden, gesprekken met omwonenden, belangenpartijen en -behartigers en de gemeente. Naast de keukentafelgesprekken met meer dan 20 omwonenden is er een inloop-/informatiebijeenkomst georganiseerd bij Sociaal Cultureel Centrum De Ploeg in ’t Goy. Via AD Utrechts Nieuwsblad, Trefpunt Houten, Houtens Nieuws en Bunniks Nieuws is bekendheid gegeven aan de plannen voor de zonneweide en de inloop-/ informatiebijeenkomst.
Er zijn diverse varianten van de plannen opgesteld en wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van het participatieproces. Zo worden er onder andere maatregelen getroffen om de straling van de transformatorhuisjes te beperken zodat ze minder storing zouden kunnen veroorzaken voor het werk van een groep lokale zendamateurs.
Daarnaast wordt de haag opgeschoven en iets lager gemaakt (1.60 meter) om het uitzicht over de weilanden te behouden. Ook is afgesproken de biodiversiteit en bodemkwaliteit te monitoren om de kwaliteit te waarborgen. Tot slot is in overleg besloten een bijdrage te leveren aan het evenement ‘Loeren bij de Boeren’, wat eerder niet door is gegaan vanwege een gebrek aan financiële middelen.
Biodiversiteit
Vanuit het natuurontwikkelingsplan zullen er zo’n 130 knotwilgen en 9 elzen geplant worden. Daarnaast worden er op het perceel vier ondiepe sloten aangelegd die op natuurlijke wijze worden onderhouden. Deze sloten hebben een zeer positief effect op de biodiversiteit en het water-ecosysteem, hierdoor wordt onder andere de libelle gestimuleerd. De twee grote waterwegen worden aangesloten op de Oostrumsche Beek waarmee het waterschap het waterbeheer voor het gebied kan versterken, met name in tijden van droogte of in tijden dat er plots veel water nodig is voor bijvoorbeeld de fruitgaarden in de omgeving.
Aan de zuidkant is een beukenhaag geplant van twee meter hoog, waarvan het stuk beukenhaag achter een oude kersengaard, na overleg met de aangrenzende landeigenaar, maximaal 1.60 meter hoog wordt. Daarnaast is er in samenspraak met omwonenden gekozen voor een 30 centimeter brede beukenhaag om zo te voorkomen dat er teveel vogels in gaan nestelen, aangezien een grote hoeveelheid vogels een negatieve invloed kan hebben op de aangrenzende fruitgaarden. De bermen worden ingezaaid met bermmengsel, bestaande uit verschillende soorten kruiden.
"Doordat wij ons hier in een agrarisch gebied bevinden met veel fruitgaarden, is het belangrijk om nauw samen te werken met de landeigenaren van de aangrenzende percelen. Zo zijn bijvoorbeeld met de boeren aan de noordzijde afspraken gemaakt over maaibeheer en groenonderhoud zodat kruiden en zaden minder overwaaien. Wij hebben daarom samen met de omwonenden een natuurontwikkelingsplan opgesteld dat tevens de biodiversiteit op het perceel enorm zal gaan versterken."
Wat feiten op een rij
-
15,2 GWhJaarlijkse productie
-
6.100Huishoudens
-
16Hectare