Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Energie Opslagsysteem Masterveldweg

Netherlands / Project

Energie opslagsysteem (EOS) Masterveldweg wordt geplaatst op het gelijknamige zonnepark in de gemeente Winterswijk. Het EOS heeft een gepland vermogen van 20 MW en een capaciteit van 80 MWh. Dit lithium-ion batterijsysteem zal voor enkele uren stroom op kunnen slaan, daarmee het elektriciteitsnet tijdens piekuren verlichten en daarbuiten de omgeving blijven verduurzamen.

Voorgenomen planning

  • Basisontwerp

    Het ontwerpen van het EOS en de bijbehorende infrastructuur. In samenspraak met de grondeigenaar, omwonenden, gemeente en andere belanghebbenden.

    Najaar 2024

     

  • Vergunning

    Het aanvragen van de benodigde vergunningen bij de gemeente.

    Q4 2024

  • Bouw

    De realisatie van het EOS: het daadwerkelijk bouwen van het EOS en de bijbehorende infrastructuur.

    Q2 2026

  • In bedrijf

    Het EOS slaat groene stroom op en levert dit aan het net wanneer noodzakelijk. We monitoren de prestaties.

    Vanaf Q3 2026

Locatie

Het plangebied voor energie opslagsysteem (EOS) Masterveldweg bevindt zich binnen de begrenzing van het gerealiseerde zonnepark Masterveldweg. Op het zonnepark is 2.750 M2 vrijgehouden van panelen voor de realisatie van het EOS.

Aan het noordwesten en westen van het plangebied wordt het EOS begrenst met de panelen van het aanliggende zonnepark. De noordoostelijke rand ligt aan de grens met Duitsland, aangelegen met een groene zoom.

 

Locatie van energie opslagsysteem Masterveldweg

 

Participatie

Door het al-gerealiseerde zonneveld is bij ons goed bekend wie de belanghebbenden in de omgeving zijn. Partijen worden gedurende het ontwikkelproces bij de plannen betrokken, om zo draagvlak voor het energie opslagsysteem (EOS) te bevorderen. Op basis van zorgen uit de omgeving, wordt extra nauw gelet op maatregelen binnen de thema's geluid, externe veiligheid en ruimtelijke inpassing.

Ook financieel kan de omgeving mee profiteren van het project. Zo dragen wij, zodra het EOS is gerealiseerd, bij aan het omgevingsfonds en bieden we direct omwonenden korting op thuisbatterijen.

 

Inpassing

Het gerealiseerde zonnepark is grotendeels aan het zicht onttrokken door middel van een natuurlijke omheining. Het opslagsysteem is echter hoger dan de paneelopstelling. Het idee op dit moment is om het opslagsysteem te omringen door een hekwerk met inheemse hedera begroeiing. Hedera is wintergroen, wat ervoor zorgt dat dit energie opslagsysteem het jaar rond aan het zicht wordt onttrokken. 

Flexibiliteit

Energie opslagsysteem (EOS) Masterveldweg is een 'co-located' energie opslagsysteem geplaatst bij het gelijknamige zonnepark. Omdat het EOS wordt geplaatst op het zonnepark, wordt er gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur en netaansluiting. Zo kan er op momenten van piekproductie, en wanneer het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit heeft, groene stroom worden opgeslagen zonder dat deze over het elektriciteitsnet hoeft te worden getransporteerd. Deze groene stroom kan dan terug worden geleverd op momenten wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt en/of de wind niet of onvoldoende waait. Zo ontstaat er een vlakkere productiecurve en wordt het net minder belast.

Wat feiten op een rij

  • 20 MW
    Vermogen
  • 80 MWh
    Capaciteit
  • Locatie

Heb je vragen of wil je iets met ons delen?

Neem gerust contact met ons op.
Martijn van der Pouw
Martijn van der Pouw
Senior Business Development Manager
Ronald de Pender
Senior Project Developer Storage