Groene waterstof
Met meer dan een eeuw ervaring in duurzame energieopwekking, werkt Statkraft nu aan de productie van groene waterstof in Nederland.
Met de inzet van onze hernieuwbare energieprojecten voor elektrolyse, kunnen we ervoor zorgen dat de productie van waterstof groen is. Zo ontstaat een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen voor met name industriële klanten en de bouw- en transportsector.
Op langere termijn verwachten we dat waterstof in de vorm van energie-opslag ook een rol gaat spelen in het oplossen van ongelijktijdigheid van vraag en aanbod van duurzame elektriciteit.
De rol van groene waterstof in Nederland
In de huidige energiemix is elektriciteit goed voor ongeveer 20% van de totale energieproductie, terwijl de overige 80% wordt geleverd in de vorm van aardgas of fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel.
Om onze klimaatdoelstellingen te behalen, zullen we deze verhoudingen drastisch moeten veranderen. Het gebruik van wind- en zonne-energie zal aanzienlijk toenemen, waardoor het aandeel elektriciteit zal groeien.
Desalniettemin blijft er behoefte aan duurzaam gas voor bepaalde toepassingen, zoals zwaar transport, hoge temperatuur processen in de industrie en luchtvaart, waarvoor er momenteel geen goede elektrische alternatieven zijn. Waterstof kan hier een nuttige rol spelen. Bovendien is grootschalige opslag van waterstof van belang voor de momenten waarop wind- en zonne-energie ontoereikend zijn.
De voordelen van groene waterstof
Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het is een energiedrager die verschillende voordelen heeft:
- Geen CO2-uitstoot: Groene waterstof heeft het potentieel om onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Omdat het wordt geproduceerd met behulp van duurzame energiebronnen, is er geen CO2-uitstoot.
- Veelzijdigheid: Waterstof kan worden gebruikt als brandstof voor verschillende toepassingen, waaronder transport, verwarming en elektriciteitsproductie.
- Flexibiliteit: Groene waterstof is een energiedrager, waardoor deze flexibiliteit toevoegt aan het energiesysteem. Het kan geproduceerd worden op momenten van overschot aan duurzame stroom – en zo het net verlichten. Het kan worden opgeslagen of vervoerd en gebruikt als energiereserve op momenten dat de vraag naar energie hoger is dan het aanbod.
- Innovatie: De ontwikkeling van groene waterstoftechnologie leidt tot nieuwe innovaties en banen in de duurzame energiesector, waardoor de economie kan groeien en nieuwe mogelijkheden ontstaan voor een groenere toekomst.
Al met al kan groene waterstof een belangrijke rol spelen in de overgang naar een duurzame en koolstofarme toekomst, waarbij de voordelen zich uitstrekken tot zowel het milieu als de economie.
Meer over groene waterstof
Waterstof in de kinderschoenen of juist met grote stappen vooruit?
Waterstof doet een hoop stof opwaaien. Je hebt optimisten, sceptici en je hebt Statkraft die het gaat doen. Nog zonder heldere overheidssteun of volledig afgedekte risico’s. Het is duidelijk: wie de wereld van groene waterstof induikt, begeeft zich op het pionierspad. Een pad waarop je eerder verder komt met realisme dan met idealisme. Want je moet waterstof vooral slim toepassen: “Het is aan ons om te bewijzen dat het kan”, zegt projectontwikkelaar Max.
Lees het hele gesprek met Max en Rob
Groene Waterstof Elektrolyser Zephyros
Het groene waterstofproject Zephyros wordt ontwikkeld in de Port of Den Helder als onderdeel van het Programma Green Shipping Waddenzee. De geplande elektrolyser zal in eerste instantie 1 à 2 MW produceren, waarna dit zal worden opgeschaald naar een maximale productiecapaciteit van 150 MW. Zo leveren we een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van de Port of Den Helder, en de Hydrogen Valley in Noord-Holland.
Lees hier meer over Zephyros
Statkraft verkent productie van 15.000 ton groene waterstof in Port of Den Helder
Statkrafts eerste elektrolyser in Nederland komt aan de Oostoever en zet opgewekte hernieuwbare stroom om in groene waterstof, waarmee het in eerste instantie groene waterstof beschikbaar maakt voor de lokale afnemers. Hierbij streeft Europa’s grootste hernieuwbare energieproducent uiteindelijk naar circa 15 tot 20 duizend ton groene waterstofproductie per jaar.
Lees hier meer over onze groene waterstofplannen