Dit is nodig om de EU te decarboniseren voor 2050
Volgens het jaarlijkse Groene Transitie Scenarios-rapport van Statkraft, versnelt de groei van zonne- en windenergie naar 2050 door toenemende kostenefficiëntie. Het rapport bevestigt dat het financieel aantrekkelijker is om over te stappen naar een groen energiesysteem dan een energiesysteem met uitstoot te behouden. De analisten en auteurs van het rapport delen hier de acties die nodig zijn om de Europese Unie op tijd te decarboniseren.
De energietransitie kan niet worden tegengehouden. Maar vertraging in het bereiken van de klimaatdoelen is wel mogelijk.
Zelfs met vetraging, biedt de groene energietransitie meer maatschappelijke voordelen dan ons bestaande energiesysteem.
Daar ligt de essentie van Statkraft's jaarlijkse Green Transition Scenarios 2024, een rapport dat laat zien wat er nodig is om de EU en de wereld voor 2050 te decarboniseren.
Auteurs van de Groene Transitie Scenarios 2024, Mari Viddal en Torjus Bolkesjø
Focus op de Europese Unie
In de 9e editie van dit rapport is speciaal gekeken naar de energietoekomst van de Europese Unie.
"Kostenefficiëntie blijft cruciaal in de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie", zegt Torjus Bolkesjø, Head of Global Energy Drivers bij Statkraft. "Ons rapport toont in alle scenario's een aanhoudende versnelling van de ontwikkeling van hernieuwbare energie."
Hij voegt eraan toe: "Bijvoorbeeld in het scenario van versnelde transitie (het Groene Transitie Scenario), groeit alleen al de energieopwek uit zonne- en windenergie respectievelijk acht en vijf keer."
Een EU-energieactieplan
De EU is een wereldwijde koploper in klimaatactie. Zo zijn ten opzichte van 1990 de broeikasgasemissies in de regio met een derde gedaald, terwijl de economie in diezelfde periode met ongeveer tweederde is gegroeid. Maar er is nog veel werk te verzetten om de doelstellingen van 2050 voor Europa te bereiken.
Stamåsen windpark in Zweden
"De energietransitie in Europa zal niet stoppen, maar het tempo kan variëren", legt analist en hoofdauteur van het rapport, Mari Gross Viddal, uit. "Onze analyse toont aan dat het verschil in snelheid van enkele specifieke acties afhangt."
Hieronder lichten we vier van die acties uit:
- Versnel de groei van hernieuwbare elektriciteit
Hernieuwbare energiebronnen zijn al de goedkoopste nieuwe energiebronnen en de kosten zullen naar verwachting verder dalen. Ons Groene Transitie Scenario laat zien dat de energieopwek uit alleen al zonne- en windenergie respectievelijk 8 en 5 keer zal toenemen tegen 2050.
- Bevorder energie-efficiëntie en gedragsverandering
Verhoogde energie-efficiëntie en het stimuleren van gedragsverandering in de gehele economie brengt positieve veranderingen teweeg: lagere energierekeningen voor consumenten, minder luchtvervuiling, verminderde druk op de natuur en verminderde uitstoot. In ons Groene Transitie Scenario wordt de uiteindelijke energievraag in de EU met 36% verminderd.
- Snellere elektrificatie
Onze analyse voorspelt dat tegen 2050, sectoren zoals transport, bouw en industrie in grote mate overstappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit. Wanneer we het Groene Transitie Scenario vergelijken met het Vertraagde Scenario, zien we dat de transitie van deze sectoren zorgt voor 55% van de extra uitstootreducties. Hiervoor zijn wel nationale beleidsmaatregelen nodig die elektrificatie voorop stellen, om zo bijvoorbeeld de versnelling van het gebruik van grootschalige, elektrische, verwarmingssystemen mogelijk te maken.
- Snelle en gelijkmatige uitrol van schone, flexibele energieoplossingen
Het bouwen van flexibele energieoplossingen parallel aan de uitrol van bronnen met een inconsistent opwekprofiel, zoals wind en zon, is een behapbare uitdaging. Onze analyse neemt Duitsland als voorbeeld, waar een verdubbeling van de flexibiliteitscapaciteit tegen 2050 nodig is en systeemaccu's en interconnectoren de grootste bijdrage leveren.
De afname van fossiele brandstoffen in de komende decennia is een zekerheid. Zo ook hun vervanging door hernieuwbare technologieën. Dit biedt een win-win-win transitie voor Europa, zoals Bolkesjø uitlegt. "Het ontwikkelen van een energievoorziening die voornamelijk uit hernieuwbare energie bestaat, is de snelste en goedkoopste manier naar een veerkrachtig, betaalbaar en klimaatvriendelijk Europees energiesysteem."
Dat is goed nieuws voor Europa en alle Europeanen.