Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

Bouwen aan een gelukkig huwelijk: de taak van de projectontwikkelaar

30 Apr, 2024

Vergelijk de samenwerking met een projectontwikkelaar van Statkraft met het bouwen van een langdurige relatie. Het begint met een gezellige eerste date en bouwt op naar een huwelijk en een mooi huis voor zijn tweeën. Alleen is het huis in dit geval een duurzaam energieproject. Onderling begrip en vertrouwen zijn hierbij de spreekwoordelijke bouwstenen waar het project op staat. Projectontwikkelaars Martijn van der Pouw en Aron Vink vertellen over het opzetten van duurzame energieprojecten met partners: “We doen graag meer dan wat er van ons verwacht wordt. De maatschappelijke eisen voor zonne- en windparken nemen toe, dus we proberen op steeds meer vlakken meerwaarde te vinden en delen onze kennis waar we kunnen.”

Onze projectontwikkelaars

Aron Vink
Business Development Manager
Martijn van der Pouw
Martijn van der Pouw
Senior Business Development Manager

Van idee naar samenwerking

Van een afstandje lijkt het aanleggen van een zonne- of windpark vaak vooral een technische zaak. Plangebied uittekenen, panelen plaatsen, en hup. Het park zelf is echter het topje van de ontwikkelings-ijsberg, weet Martijn. “Aan een zonnepark gaat een hoop voorbereiding vooraf, wat mensen vaak niet zien. Het kan wel vier of vijf jaar duren om van een idee tot de volledige uitwerking te komen. Dat is een hele reis die je samen aflegt. Daarom is het belangrijk dat een ontwikkelaar en grondeigenaar of energiecoöperatie vanaf het begin een goede klik met elkaar hebben. Bij een sterke match hebben we allebei het gevoel dat we met een project zowel elkaar als de lokale gemeenschap verder helpen. Naast de energietransitie als geheel, natuurlijk.”

Als een landeigenaar of energiecoöperatie interesse uit voor een duurzaam energieproject, schuiven Martijn en Aron bij hen aan tafel. “De eerste vraag is dan altijd: waar komt de wens voor het project vandaan? Voor boeren kan het bijvoorbeeld zijn dat ze een neventak willen ontwikkelen, voor extra inkomsten. Of omdat ze meer willen doen voor de lokale energietransitie. Voor energiecoöperaties speelt vaak mee dat ze willen helpen de duurzame ambitie van de gemeente in te vullen. Ook willen ze graag de lokale gemeenschap waarbinnen ze bestaan, helpen om hun energieverbruik te verduurzamen. Geen enkele situatie is precies hetzelfde, dus een energiepark is altijd maatwerk waarbij we veel rekening houden met nuances. Het goed begrijpen van alle behoeftes is essentieel om een park te ontwikkelen waar uiteindelijk alle belanghebbenden blij mee zijn.”

Meedenken voor meer

Naast het meedenken vanuit de behoefte van de initiatiefnemer, adviseren projectontwikkelaars ook hoe een project extra waarde kan toevoegen. Aron ziet dit als een stukje kennisoverdracht: “Vaak hebben landeigenaren of energiecoöperaties die we spreken geen volledig beeld van wat een park kan doen naast het opwekken van duurzame energie. Denk aan mogelijkheden voor natuurverrijking, energieopslag of bijdragen aan lokale initiatieven om de gemeenschap te verduurzamen. Die kansen tekenen we samen uit. Het toevoegen van nog meer waarde maakt omwonenden en ondernemers vaak enthousiaster voor de plannen, wat het draagvlak helpt vergroten. Dat geeft initiatiefnemers ook extra vertrouwen om samen met ons door te zetten.”

Ook gemeenten waarderen het wanneer de plannen voor een energiepark verder gaan dan duurzame energie als enige doel. “Kansen combineren, daar bestaat ons werk voor het grootste deel uit. Gemeenten stellen vaak direct vragen over de mogelijkheid voor dubbele functies bij een energieproject, en dan hebben we de antwoorden al klaar. We dragen vaak ook voorbeelden aan waar ze misschien nog niet aan hadden gedacht, zoals agri-PV. Zo helpen we ook hun kennis over wat er mogelijk is bij een zonne- of windpark bij te spijkeren en geven we hun wat van onze expertise mee.”

Alles in huis

Soms is de keuze voor een grote ontwikkelaar best een stap voor een landeigenaar of energiecoöperatie, weten Aron en Martijn. Maar uiteindelijk vinden ze het vooral erg fijn om een partner te hebben met veel kennis, expertise en, ook niet onbelangrijk, kapitaal. “We zijn een relatief groot bedrijf met meer dan 125 jaar ervaring in duurzame energieprojecten, dus we kunnen veel. We regelen zo ongeveer alles, van overleg met de gemeente en gesprekken met omwonenden tot subsidieaanvragen en landschapsonderzoek. Plus de bouw van het park, natuurlijk. We ontzorgen grondeigenaren en energiecoöperaties zo veel mogelijk. Niet van een afstandje, maar in levenden lijve: we komen als projectontwikkelaars graag langs waar we nodig zijn. We krijgen ook veel energie van het persoonlijk contact tijdens het ontwikkelen van zulke mooie projecten.”

Drive tot innovatie

Uiteindelijk doen Martijn en Aron hun werk om een duurzame bijdrage te leveren aan onze samenleving. Niet alleen door het fysiek neerzetten van duurzame energieprojecten samen met partners, maar ook door antwoorden te vinden op de toenemende eisen rond deze projecten. “De sector voor zonne- en windparken heeft al lange tijd hoge eisen, zowel uit de politiek als vanuit zichzelf. Dat is goed, want dat gaat gepaard met een grote drive om te innoveren. Denk aan onderzoek naar het vergroten van de biodiversiteit en de bescherming van vogels bij windturbines, of mogelijkheden voor landbouw gecombineerd met zonnepanelen waarmee we experimenteren. Daarmee inspireren we Nederland om te blijven nadenken over nieuwe vormen van zonne- en windenergie. In ons land zijn er steeds meer meningen over en wensen voor duurzame projecten, en het is aan ons projectontwikkelaars om die te blijven navigeren en verbinden. Dat maakt ons werk extra uitdagend, maar ook extra leuk.”

Meer weten over onze samenwerkingen bij energieprojecten?