Global flag icon
Global
Albania flag icon
Albania
Brazil flag icon
Brazil
Chile flag icon
Chile
Finland flag icon
Finland
France flag icon
France
Germany flag icon
Germany
India flag icon
India
Ireland flag icon
Ireland
Italy flag icon
Italy
Netherlands flag icon
Netherlands
Norway flag icon
Norway
Peru flag icon
Peru
Poland flag icon
Poland
Spain flag icon
Spain
Sweden flag icon
Sweden
Türkiye flag icon
Türkiye
United Kingdom flag icon
United Kingdom
United States flag icon
United States

"Waarom zou je niet een stuk grond inzetten voor agri-PV?"

22 May, 2023

Akkerbouwer Erik is een voorvechter voor anders boeren. Agrariërs leven in roerige tijden. De stikstofcrisis houdt aan en in de politiek klinkt een oorverdovend tegengeluid vanuit de landelijke achterban. Hoe dan ook, de druk om anders te gaan boeren wordt almaar groter. Gelukkig kiezen steeds meer agrariërs voor de zon als nieuwe oogst. En dat die duurzame oplossing op creatieve en innovatieve wijze is in te passen, bewijst de oplossing agri-PV. Daarbij wordt een deel van de grond gebruikt voor zonnepanelen, en een ander deel blijft behouden voor gewassen. Erik van der Heijden van zonnepark Prinslandsezon omarmt deze oplossing al jaren: “Zonnepanelen zijn een ingenieus systeem, ze kantelen naar de zon. En als je de grond wil zaaien, dan draaien ze.”

Hoe zit dat nu met het gecombineerde grondgebruik voor zijn boerenbedrijf in Steenbergen?

Acht partijen over de vloer

Een kleine vier jaar geleden werd Erik benaderd door Statkraft. De eerste stap bestond uit een aantal oriënterende gesprekken. Want als landeigenaar ga je niet zomaar in zee met de eerste de beste partij die bij je aanklopt: “In het begin moest ik er over nadenken, want er zijn de afgelopen periode wel acht partijen langs geweest! Bij Statkraft had ik het idee, dit is een betrouwbare partner. Ze werken vanuit een stevig fundament, omdat het een solide Noors bedrijf is met veel kennis en kunde in huis. Daarom durf je het wel aan.” Wat volgde was een periode van mogelijkheden verkennen en bemiddelen tussen Statkraft en de gemeente Steenbergen. Agri-PV bleek de oplossing met de grootste kans van slagen. Parallel aan die opstartfase ging Erik de barricade op. Want agri-PV gaat hem aan het hart.

Voorvechter voor anders boeren

Eerder zei Erik in de media dat boeren meer mogelijkheden moeten hebben om op een andere manier geld te verdienen. Bijvoorbeeld door het opwekken van duurzame energie met windmolens of zonnepanelen op landbouwgrond. Erik: “De prijzen van gewassen kunnen fluctueren en mijn aardappelen leveren vaak te weinig op.” Om daar aandacht voor te vragen, deelde hij drie jaar geleden al gratis aardappelen uit. Maar daar liet hij het niet bij zitten. Een jaar later in 2021, vroeg hij in samenwerking met Statkraft op ludieke wijze, maar met serieuze ondertoon, aandacht voor zonnepanelen op landbouwgrond. Ditmaal met een levensgrote ‘carnavalssneeuwpop’ langs de snelweg met daarbij de slogan: ‘Ik ben opgewekt over de toekomst!’.

Nog steeds opgewekt

Inmiddels hebben Erik en Statkraft een verdeling van de landbouwgrond uitgedacht die voldoende zou moeten opleveren. Zo zal 40% worden gebruikt voor duurzame opwek, met om de 10 meter zonnepanelen. De andere 60% blijft bestaan voor zijn gewas. Het plan ligt bij de gemeente, die er de nodige tijd voor neemt. Is Erik nog steeds opgewekt over de toekomst? “De gesprekken lopen nog en Statkraft pakt die bemiddelende rol heel goed. Het vertrouwen tussen ons is dan ook nog steeds goed en we blijven ons samen inzetten om dit te doen slagen. Wat daarbij ook helpt: van bekende omwonenden hoor je dat ze er positief tegenover staan.” Komt er groen licht van de gemeente? Dan zorgt Statkraft dat de zonnepanelen goed worden ingepast op de landbouwgrond. En zoals bij elk project verzorgt Statkraft de bouw van het park en in samenspraak met de grondeigenaar ook het beheer.

Agri-PV: ja of nee?

Zoveel ervaringen rijker, kan Erik wel adviseren richting collega-boeren bij wie de vraag op tafel ligt: agri-PV: ja of nee? “Je moet het zien zitten. Als je gewend bent om voor je gewas de volledige opbrengst per kilo te krijgen, dan is dat met gecombineerd grondgebruik voor zonnepanelen minder. Maar, het rendement bij Agri-PV is uiteindelijk hoger en bovendien heb je meer zekerheid door stabielere inkomsten. Dat zijn behoorlijke pluspunten.” 

Een ander aandachtspunt is de bemesting van de gewassen. Hij vervolgt: “Hoeveel mag je daarvan aanvoeren? Want onder de zonnepanelen mag je niks bemesten. Je moet bij agri-PV duidelijk aangeven richting de gemeente dat je naast de zonnepanelen óók boert en dus mag bemesten.” Erik geeft aan dat het echt pionieren is en een mooie uitkomst biedt voor toekomstig grondgebruik: “Op een gegeven moment weet je wat de opbrengst is en wat er allemaal wel of niet mag. Dus ik zou gewoon zeggen: waarom zou je niet een stuk grond inzetten voor agri-PV?”

 

Benieuwd naar de verhalen van andere landeigenaren?

Ander nieuws