“Van de opbrengst verduurzamen we onze boerderij”
Het ontwikkelen van een zonnepark heeft impact. Op omwonenden, landeigenaren en de gemeente. Vanuit het perspectief van landeigenaar Jos maken we een rondje langs de velden. Bijna letterlijk, want wat betekent een zonnepark bijvoorbeeld voor de boer die ernaast woont? En hoe verloopt de samenwerking met andere betrokkenen?
Het was wel even slikken voor zijn twee zoons. Vader Jos vertelde dat hij graag een zonnepark van formaat wilde op hun landbouwgrond in Houten. Jaren geleden gekocht en altijd netjes voor gezorgd. Na wat goede gesprekken waren zijn zoons om. Het boerenbedrijf werd anders ingericht en zij helpen Jos nu met het onderhoud van het zonnepark.
Ervaringen van…
Landeigenaar Jos: “Ik word blij van het park onderhouden”
We starten het rondje bij landeigenaar Jos. Waarom wilde hij een zonnepark op zijn perceel? Natuurlijk is de constante inkomstenbron een grote drijfveer om mee te doen. Het levert hem simpelweg driemaal meer op dan zijn grazende koeien. “Van de opbrengst verduurzamen we onze boerderij, zoals zonnepanelen op het dak.” Maar er zijn ook andere motivaties voor een zonnepark op zijn land: “Ik word blij van het park onderhouden. Dat doe ik samen met het gezin, gewoon op 100 meter voor mijn deur. Op die manier blijft de grond toch een beetje van jezelf. En op dat onderhoud is Statkraft best secuur. Ik dacht aan twee á drie keer maaien per jaar, maar dat moet toch echt wel een keer of vijf!”, lacht Jos.
En er valt wat te onderhouden aan biodiversiteit: 600 meter heg, 130 knotwilgen, hectaren gras, allemaal mag het gesnoeid, besproeid en gemaaid worden. Hij vervolgt: “De grond is buitengewoon goed. Er groeien zoveel bloemen.”
Buren en omwonenden: “Afspraken maken over zicht op het park”
Net als de zoons van Jos, stonden ook zijn buur-boeren niet direct te springen om het zonnepark naast hun perceel. Zo’n project heeft impact op mens en natuur en dus is goed naar elkaar luisteren belangrijk. In de ontwikkelfase, maar ook daarna. Inmiddels zijn met de buren goede afspraken gemaakt. Onder andere over zicht op het park, hoogte van de hagen en toegangswegen. Jos: “Mijn buurman is melkveehouder en mocht meebeslissen over het onderhoud van zonnepark Houten. Bijvoorbeeld hoe wij maaien rondom de zonnepanelen, zodat hij daar geen last van heeft op zijn perceel.”
Duurzaamheidsfonds: “We ondersteunen innovatieve projecten”
Statkraft sponsort initiatieven rondom het zonnepark die meehelpen aan de energietransitie, zoals duurzaamheidsfonds Houten. Waar is zo’n bijdrage voor bedoeld? Voorzitter Ernst van Zuijlen: “Het gaat in de grote pot en daarvan ondersteunen we innovatieve, duurzame projecten in de omgeving. Zo hebben we bijvoorbeeld bloemen langs de rondweg gerealiseerd, geholpen met warmtepompen en allerlei andere energieprojecten helpen opstarten.”
Gemeente: “Genoeg politieke partijen die het zien zitten”
Dan is er natuurlijk ook nog de gemeente als stakeholder. Statkraft nam het voortouw in de communicatie met gemeente Houten. Jos: “Mijn vaste contactpersoon hield mij van alles op de hoogte. Belde na een afspraak met de gemeente hoe het ging, echt super.” Obstakels zijn er ook weleens tussen gemeente en energieleverancier, maar in het geval van zonnepark Houten viel dat mee. Want, zo gaat Jos verder: “Er zijn genoeg politieke partijen met een groen hart in de gemeenteraad die het zien zitten. Houten wil 100 hectare grond inzetten voor zonnepanelen en daarvan neem ik nu bijna een vijfde voor mijn rekening.”
Samenwerking met Statkraft: “Doen wat ze zeggen”
Tot slot waar het zonproject allemaal begon: de samenwerking met Statkraft. Jos: “Ik wilde graag aan de slag, maar wel met een betrouwbare partij. Tijdens het hele traject werd ik goed geïnformeerd en begeleid. Alles wat ze zeggen, doen ze ook. Zoals de aanleg van een betonnen pad vanaf de weg naar het midden van mijn perceel. Zoals ik dat wilde.” En, zo vult hij aan: “Statkraft probeert andere landeigenaren te inspireren. Zo nam mijn contactpersoon laatst boeren mee uit andere provincies om eens te komen kijken bij zonnepark Houten.”
Benieuwd naar het verhaal van landeigenaar Geert?
Akkerboer Geert is ook geïnspireerd geraakt. Hij is best een beetje trots op ‘zijn’ zonnepark in het Drentse Hijken: “Je creëert duurzame energie voor een heel dorp!”
"Ik word blij van het park onderhouden. Dat doe ik samen met het gezin, gewoon op 100 meter voor mijn deur. Op die manier blijft de grond toch een beetje van jezelf."